donderdag 26 maart 2009

De Stratenmakeropzeeshow - een terugblik

Nog zo'n schitterende televisieserie op de Nederlandse TV was De Stratenmakeropzeeshow, een programma voor kinderen vanaf een jaar of 8, met Aart Staartjes als de Stratemaker ('Straat'), Wieteke van Dort als de Deftige Dame en Joost Prinsen als Erik Engerd. Van de reeks werden tussen 3 oktober 1972 en 26 december 1974 55 afleveringen uitgezonden.

Het programma behandelde regelmatig onderwerpen die in die tijd controversieel waren. Een beruchte uitzending had bijvoorbeeld als thema 'pies en poep'. Ook de mentaliteit van de Stratemakeropzeeshow was vernieuwend. Men probeerde betutteling te vermijden en de traditionele gezagsverhouding tussen ouders en kinderen werd soms ironisch aan de kaak gesteld. In een scène uit het programma werden ouders bijvoorbeeld bij hun kinderen op het matje geroepen, om dingen te horen als Zul je 't nooit meer doen?, Beloofd?.

Ondanks dat diverse ouders hun kinderen verboden ernaar te kijken, was de Stratemakeropzeeshow een populair programma (niet in de laatste plaats omdat Henk van der Meyden er in De Telegraaf schande van sprak).

De makers zouden later tevens aan de basis staan van de programma's J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis.

Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten