donderdag 2 april 2009

Mork & Mindy - een terugblik

Mork & Mindy was een Amerikaanse comedyserie, uitgezonden op ABC tussen 1978 en 1982. De serie werd ook in Nederland uitgezonden en als ik me niet vergis ook door de BRT. Mork and Mindy was een spin off van de comedy Happy Days waarin Robin Williams in een aflevering het buitenaards wezen Mork speelde die Richie Cunningham wilde ontvoeren. Die aflevering was zo populair dat er in allerijl een complete tv-serie rond Mork werd gecreƫerd.

De serie gaat over Mork, een buitenaards wezen van de planeet Ork dat met een gigantisch ei op aarde landt om de gebruiken van de aardbewoners te bestuderen. Hij wordt in huis genomen door een jonge vrouw, Mindy, die hem vanaf dat moment helpt bij het leren begrijpen van de gebruiken van de aardbewoners. Mork brengt in elke aflevering verslag uit aan zijn baas Orson met een korte evaluatie van wat hij heeft meegemaakt.

In de hoofdrollen waren Robin Williams (Mork) en Pam Dawber (Mindy) te zien. Acteurs die in de serie hebben gespeeld zijn: Robert Donner (Exidor), Tom Poston (buurman Bickley), Conrad Janis (Mindy's vader Fred), Elizabeth Kerr (Mindy's oma Cora), Gina Hecht (Jean Da Vinci), Jay Thomas (Remi Da Vinci), Jim Staahl (Mindy's neef Nelson) en Jonathan Winters (zoon Mirth). Ralph James speelde (buiten beeld) Orson, de baas van Mork aan wie hij aan het eind van elke aflevering verslag moest uitbrengen.

Mork's groet bestaat uit de woorden nanu-nanu, met daarbij een opgestoken hand met de vingers in V-vorm (zoals ook in Star Trek de Vulcans groeten).

De serie heeft vier seizoenen gelopen. De serie werd geleidelijk aan steeds vreemder, met name toen Jonathan Winters in de serie opdook als Mork en Mindy's zoon Mirth (met het postuur van een volwassene). Na tegenvallende kijkcijfers werd de serie uiteindelijk van de buis gehaald. Er werd daarna nog een tekenfilmserie van gemaakt waarvoor de acteurs uit de tv-serie de stemmen inspraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten