woensdag 8 april 2009

De Collega's - een terugblik

De Collega's is waarschijnlijk één van de meest populaire televisieprogramma's die ooit op de BRT werden uitgezond. De Collega's is een Vlaamse televisieserie die drie seizoenen lang liep, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981. Er werden in totaal 37 afleveringen gemaakt.

De reeks speelt zich af in de kantoren van het ministerie van financiën. De ambtenaren die er werken worden karikaturaal voorgesteld: het werkritme laat veel tijd vrij die wordt opgevuld met geroddel, gekibbel, getreiter en het lezen van de krant. Eenieder heeft zijn kleine kantjes en de collega's zullen geen kans laten liggen om die uit te buiten. Er is ook een grote portie drama aanwezig, iets wat men tegenwoordig nog zelden tegenkomt in komische reeksen.

Het scenario werd geschreven door Jan Matterne, die ook het eerste seizoen regisseerde. Vincent Rouffaer regisseerde het tweede en derde seizoen. De vaste acteurs van de reeks hoorden bij het toneelgezelschap Mechels Miniatuur Teater (tegenwoordig 't Arsenaal geheten).

De Collega's genoot destijds een immense populariteit, maar ook nog lang daarna: ontelbare keren werd de reeks al heruitgezonden, laatst nog in februari-maart 2005. De reeks behoort tot het populair-culturele erfgoed van Vlaanderen en is de maatstaf waaraan andere Vlaamse sitcoms worden getoetst. Eén is de reeks sinds 2 september 2008 weer aan het herhalen.

Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten