dinsdag 22 december 2009

10 uur rijden in de sneeuw


We zouden dit jaar opnieuw voor Kerst naar het zuiden van Duitsland rijden. De traditionele gans stond al op ons te wachten en het winterweer in België zou ons toch niet tegenhouden? Maar dat was zonder rekening te houden met de strooidiensten op de ring rond Brussel. Of beter gezegd, de afwezigheid van strooidiensten. Het maakt niet uit of je winterbanden hebt of niet, als de oprit naar de E40 spiegelglad is, dan geraak je er zelfs met sneeuwkettingen nog niet op.

Helaas biedt de regio rond Brussel niet echt veel alternatieven voor de R0 (Ring Nul rond Brussel). Je kan het proberen over Haacht of Leuven, maar meestal zitten die 'alternatieven' al snel vol. Gelukkig ken ik de binnenbaantjes een beetje zodat we via Machelen, Sint-Stevens-Woluwe en Sterrebeek op de E40 geraakten. Normaal doen we 6 uur over de trip van Grimbergen naar Neurenberg, maar nu zaten we al minstens een uur achter op het schema.

Gelukkig kennen ze in Duitsland 'dynamische' verkeersborden, zodat we in de buurt van Bonn tijdig gewaarschuwd werden dat er 20 km file stond in de buurt van Frankfurt. Wij dus een omweggetje gemaakt via Koblenz, waar het ook erg druk was, en toen zaten we al meer dan 3 uur in de auto en werd ons dochtertje lastig. Een pitstop voor een hapje en een verse luier deed wonderen. Toen moest het ergste nog komen.

In de buurt van Aschaffenburg hoorden we dat er 50 (vijftig!) kilometer file en vertraagd verkeer was in de richting van Würzburg. Enige alternatief was de B8 door het Spessart gebergte. Al snel werd duidelijk dat we de enigen waren die dat alternatief gekozen hadden. Het was er namelijk veel te glad. Aan een slakkentempo van 30 km per uur in het donker, terwijl het weer erg begon te sneeuwen en het reservoir van de ruitensproeier leeg viel...een kleine nachtmerrie.

Toen we weer op de autosnelweg kwamen, bleek er niemand achter ons te rijden. Blijkbaar was alles afgesloten. Eindelijk, voor de eerste keer die dag, konden we "normaal" rijden, 90 km/u op de besneeuwde wegen. Rond 2 uur 's ochtends, 10 uur nadat we vertrokken waren, kwamen we eindelijk op de eindbestemming aan. Een glas glühwein en dan naar bed. En ons dochtertje? Die heeft het laatste deel van de rit lekker door kunnnen slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten