maandag 5 oktober 2009

Het Open Veld

Elke dag hoor je wel iets over ontevreden boeren die in staking gaan, hun groenten gratis uitdelen of hun melktanks laten leeglopen op de velden. Voor sommigen is dit een nobele verzetsdaad, anderen vinden het ethisch onverantwoord om voedsel te verspillen terwijl 75% van de wereldbevolking in armoede leeft. Wat je standpunt ook moge zijn, het is waarschijnlijk voor iedereen duidelijk dat het zo niet verder kan, en dat de aankooppolitiek van de hypermarkten en supermarkten op lange termijn de dood van de traditionele landbouw zal betekenen.

In Heverlee hebben ze daar een alternatief op gevonden, waarbij ze de supermarkt uitsluiten en rechtstreeks leveren aan de klant. Of om het nog correcter te zeggen: de leden van "Het Open Veld" gaan zelf op het veld de goederen halen die ze nodig hebben. Meer keuze, gezonder, sneller, milieuvriendelijker en wie weet ook goedkoper? Voor slechts 160€ per jaar word je namelijk lid van de boerderij en mag je zelf komen oogsten.

Het Open Veld noemt zichzelf een "Zelfoogstboerderij" of ook wel "Landbouw op mensenmaat". Zeker het proberen waard als je in de buurt van Leuven of Gent woont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten